Boeier "de Sperwer"

 

 

De Boeier is al heel lang op de Nederlandse wateren te vinden

De "smalle vloot" van Prins Willem van Oranje, die in 1588 de Spaanse landingsvloot in Duinkerken gevangen hield en deze verhinderde zich bij de Spaanse Armada te voegen, bestond al voor een groot gedeelte uit "Boeiers".                                                                                     

De beste "Boeierbouwer" was Eeltje Holtrop van der Zee te Joure.

 

 

Hij bouwde in 1886 de "Sperwer" voor de Amsterdammer A.E. Jurrjens. Het schip ligt nu in "Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. 

 

 

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Om je te laten zien dat ik, tijdens het bouwen van de "Sperwer" nog erg in het begin van mijn hobby was, druk ik hier een foto van de echte "Sperwer" af. Deze foto is gemaakt in het museum in Enkhuizen. Een goede kijker ziet al dat de huidgangen in mijn boeier bruin geschilderd zijn, terwijl ze bij de echte "Sperwer" van blank hout zijn.

 

 

De "Sperwer" heb ik twee keer gebouwd. Toen ik 16 jaar oud was heb ik haar gekocht als eerste houten model. Zij zag er, na ongeveer twee jaar, precies zo uit als het eerste houten model van een 16 jarige. Ik heb haar dan ook weggegeven aan mijn moeder die de "Sperwer" cadeau wilde doen aan een heel goede kennis. Ik heb haar nogmaals gebouwd toen ik 25 was en ze staat nu mooi in de huiskamer.

 

 

Ik heb me werkelijk een bult gezocht naar foto's van het eerste model. Ik heb echt niets kunnen vinden.Ik weet wel dat de "Sperwer" een naamsverandering heeft doorgemaakt. Hij werd cadeau gedaan aan een oud A.J.C. er waar mijn moeder in haar jonge jaren veel mee gewerkt had. Voor de belangstellenden. De A.J.C. was een jeugdbeweging die in, pak weg, 1940, 1950, de jeugd het een en ander over de natuur bijbracht. A.J.C. = arbeiders jeugd centrale.

 

 

Ik weet dat Bart, mijn broer, nog ergens een Super 8 filmpje heeft liggen met mijn eerste "Sperwer" er op. Dus wie weet misschien dat ik ooit een afbeelding uit dit filmpje kan maken.

Heb je vragen over "de Sperwer", of heb je tips, mail me dan even

Voorpagina