Grand-Bank Schoener " Bluenose ".

 

 

Deze foto is van de " Bluenose II ". De echte " Bluenose" werd in 1921 op de werf van Smith & Rhuland in Lunenburg, Nova Scotia gebouwd. Het was echt de snelste (en beroemdste) Grand Bank Schoener die ooit gebouwd werd. Jammer genoeg is zij vergaan toen ze in 1946, tijdens een vrachtreis, bij Tahiti op een rif liep. De tweede Bluenose was gebouwd op de zelfde werf  en werd gebruikt voor charterreizen. Toen de Bluenose II klaar was hebben ze de oude kapitein, mr. Angus Walters, (van Bluenose I) op haar laten zeilen. Al snel kwam die oude kapitein met de volgende opmerking. " Dit is niet de " Bluenose" "  , Dit schip is veel en veel trager!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen de pest in en...... Hoe zou dat nou komen? Na veel speuren en  speuren bleek het volgende. Ze maakten bij de bouw van de Bluenose I een foutje. De mal van de vierde spant werd " vergeten". Dus nu telde de spantenrij 1,2,3,5,6 enz. De ontwerper was woest en wilde het schip opnieuw gebouwd hebben. De werf vond dat echter te duur en men bouwde het schip gewoon af. Daardoor zeilde de echte " Bluenose" "over de golven heen" in plaats van zo af en toe een lekker golfje te pakken". Bij de bouw van de tweede " Bluenose" heeft men zich keurig aan de bouwtekeningen gehouden. Vandaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen ik, in een boek, de foto (zie helemaal boven) en een lijnentekening zag was ik verkocht. Ik was van plan de  " Bluenose" zo te bouwen dat hij, op afstandsbesturing, kon zeilen. Het schip zelf heb ik gebouwd (ruw) en heeft, met haar lengte van 140 cm., lang op zolder gestaan en is nooit verder gekomen dan deze ruwe bouw. het model (van Billing Boats) heb ik keurig afgebouwd. Het was het eerste model dat ik, na de C.V.A., van masten en zeilen heb voorzien. Het is dus niet alleen een " leuk" model maar, het zorgde ervoor dat ik weer ging model-bouwen.

 

 

 

Dit was de lijnentekening die ik gebruikte voor het grote model

 

 

Wil je de "Bluenose" een wedstrijd zien zeilen, klik dan op de volgende sight. "Bluenose"

Meer weten over de " Bluenose"?  klik  http://www.bluenose2.ns.ca/

Heb je vragen over de "Bluenose", dan klik je op het onderstaande plaatje en stuurt mij een E-mail.

 

Voor-pagina.