Stoom/Zeil schip " l' Orenoqeu ".

 

 

Waarom bouwt een "Hollander" een Frans schip als " l'Orenoque"............?  Omdat hij gek is op rader-boten en zeilschepen van,  pak weg 1850 tot 1950. In mijn modelbouw-winkeltje had iemand haar "ten toon gesteld". Een overgangs-schip van zeilen naar stoommachine. Het leuke van dit model was dat het " vrij klein" en toch heel gedetaileerd was. Een uitdaging voor iemand die "post CVA" weer aan het bouwen is geslagen. 

 

 

Het is een van de éérste, Franse schepen die een stoommachine aan boord had en tevens als zeilschip was uitgerust. Ik heb veel op het Internet gezocht maar heb eigenlijk heel weinig gevonden. Veel verwijzingen naar " het model van Mamoli" en verder een paar oude ansicht-kaarten.

 

 

Als je die oude kaarten ziet en ervan uit gaat dat het schip in 1848 gebouwd is door het Franse leger en hoofdzakelijk gebruikt is voor het verplaatsen van soldaten. Dan denk ik dat Mamoli, de " ontwerper" van de bouwdoos, zéér ruim z'n fantasie heeft laten werken. Maakt niet uit. Ik heb ontzettend veel plezier gehad in het bouwen. 

 

 

In die tijd werd nog veel gezeild. Steenkool was in die tijd niet te betalen en de wind bleef gratis. Ook het uitvallen van de stoommachine kon zo worden opgevangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De "Orenoque" is ongeveer zeven weken in "de Hoogstraat" ten toon gesteld. De Hoogstraat is mijn revalidatie centrum.

Heb je vragen over de "Orenoque", dan klik je het onderstaande plaatje en stuurt mij een E-mail.

 

Voor-pagina.