Rivier-Stoom-Sleper "Johanna".

 

Als je bijna het stoomslepertje "Reliant" uit Engeland klaar hebt dan ga je natuurlijk op zoek naar een "volgende slachtoffer". Al 27 jaar woon ik in Nieuwegein. Nieuwegein is een "samenraapsel" van twee dorpen, Jutfaas en Vreeswijk.

 

 

Vreeswijk was "vroeger" een zeer bekend dorp bij de binnenvaart. Alle schepen die, vanuit het noorden kwamen en naar Rotterdam of Duitsland wilden, kwamen over de Zuiderzee naar Muiden, werden daar verder over de Vecht "gesleept" door paarden tot Vreeswijk.In Vreeswijk werden ze aan een sleepboot "gehangen"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als zanger van het koor "de Brulboei" uit Vreeswijk en als liefhebber van "oude schepen" kom je snel uit bij oude slepertjes. Vooral na het bouwen van een oude engelse stoomsleper ben je verplicht  een oude nederlandse sleper te bouwen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"De Brulboei" is een Vreeswijks mannenkoor dat alleen zeeliederen zingt. Op dit koor zit een echte olieboer, Piet van Dijk. Die heb ik gevraagd of hij een bouwtekening van een oude Vreeswijkse stoom sleep boot kon bemachtigen.

 

Piet kwam, al na ongeveer een week, met deze tekening van de "Johanna" op de proppen. Ik ben toen meteen driftig aan het bouwen gegaan. Jammer genoeg is Piet een paar jaar later overleden. Terwijl hij op z'n "olieboot" aan het werk was is hij overleden.

 

 

 

 

 

 

 

Het is nu januari 2006. De "Johanna" is klaar om te varen. Kompleet met motor en afstandbesturing. Het is alleen even wachten op beter weer en dan kan zij gedoopt worden.

Een van de mooiste foto's die ik ken!!

Toen ik in 2006 vaak op de museumwerf in Vreeswijk kwam, vond ik het heel vervelend dat zo'n schitterend museum een "scheepsmodel" van een slepertje uit Dordrecht had staan. In een museumwerf in Vreeswijk moet toch, op zijn minst, een echt model van een echt Vreeswijks slepertje staan. Ik ben, samen met Piet van Dijk, (de "Olieman")  gaan praten of dat niet beter kon.

 

Al snel bleek dat de werf best zin had om "de Johanna", een echte Vreeswijkse sleper daar ten toon te stellen. Tijdens een wandeling over de werf vertelde Ton van der Heiden me dat de meeste mensen die naar het museum toe kwamen, "bij God" niet begrepen hoe ze de schepen op de werf kregen. 

Na weinig heen en weer gepraat, en flink wat modelbouwen ligt, in de Museum werf, de "Johanna" op de werkende dwarshelling. Nu kan elke bezoeker zien hoe schepen op de wal worden getakeld.

Wilt u meer weten over de scheepvaart in Vreeswijk dan kunt u altijd terecht bij de museum-werf van Vreeswijk, klik dan http://www.museumwerf.nl/

Het je vragen over de stoomsleper "Johanna" uit Vreeswijk, dan klik je op het onderstaande plaatje en stuurt mij een E-mail.

Voorpagina