De IJsselaak  "Door Gunst Verkregen".

Een mooiere foto van de IJsselaak "Door Gunst Verkregen" bestaat niet. Zand lossen in de oude Sluis van Vreeswijk terwijl Ko uitlegt aan koning Willem Alexander en Maxima hoe dat vroeger ging. Op de voorgrond de mannen van "de Brulboei" die staan te zingen voor Willem Alexander en Maxima. (En uiteraard voor de "Door Gunst Verkregen")

 

 

De "Door Gunst Verkregen" is een schip waar ik al vaak naar gekeken heb als zij op de museumwerf in Vreeswijk lag. Dat betekend bij mij eigenlijk altijd dat ik het schip graag wil bouwen.

"Door Gunst Verkregen".

Om haar te bouwen heb je een lijnenplan nodig. Dat heb ik bemachtigt bij het scheepvaartmuseum in Rotterdam. Ik vertelde daar dat ik van plan was de "Door Gunst Verkregen" te bouwen. Met de mededeling "ik ga voor u op zoek" zijn ze daar naarstig gaan zoeken. Na enkele dagen kreeg ik een mailtje met bovenstaande tekening. Het ziet er een beetje "rommelig" uit, maar het was precies wat ik zocht.

 

Na veel rommelen op de computer heb ik spantenramen van het voorschip en het achterschip voor elkaar. Er kan nu driftig figuur gezaagd  worden. Het model wordt 62 cm. (zonder roer) lang en 16 cm. breed. Na de spantenramen natuurlijk ook nog de kiel.

 

Voordat ik echt ga bouwen moet ik eerst een flink aantal uren aan boord doorbrengen. Na veel meten en meten heb ik alles op papier en kan ik echt gaan bouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vele dagen van zagen begint het schip een heel klein beetje vorm te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als het schip ruwweg in elkaar zit moet ik de huidgangen "tekenen" en daarna aanbrengen op het schip. Dat is, voor mij, een lastige periode. Ik denk vaak dat het niet goed genoeg is en begin weer overnieuw. 

 

Het blijft nog steeds een ruw bootje. Toch is het zandruim een beetje zichtbaar en de eerste huidgangen, boven het berghout zijn op hun plaats gezet. Ook het voordek is geplaatst. Het gaat, heel voorzichtig op een IJsselaakje lijken.

 

 

 

Het heeft "natuurlijk" weer veel te lang geduurd voor ik een paar foto's heb genomen. Het lijkt heel wat maar er moet nog een fors aantal dingen worden gebouwd. Ik ben lekker op vakantie geweest. Op vakantie bouw ik altijd aan iets opvallends. Deze keer het stuurhuis van de "Door Gunst Verkregen." Op de foto boven staat hij nog los op het dek. Het komt nog iets lager als hij vastgezet wordt. Je ziet dat de eerste huidgang, onder het berghout is geplaatst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het dekhuis heeft de hele vacantie gekost. Ik moet nog een paar onderdeeltjes bouwen en dan kan hij echt in de verf. Voor de kleuren zal ik wel even een aantal foto's van de kleuren van de echte "Door Gunst Verkregen" nemen. Daarom ben ik eerst aan de dekken begonnen. Hieronder een foto van het achterdek, "zanddek" en voordek.

 

 

Je ziet, ik ben soms best een beetje druk maar.....er moet nog heel wat gebeuren. Ik loop nog steeds een beetje om de huidgangen heen maar ik moet er nou wel eens echt mee beginnen.

 

 

Ik heb veel te lang gewacht met het maken van foto's. Ik heb, na veel 'vieren en vijfen", alle huidgangen op de juiste plek aangebracht. Na de huidgangen heb ik het berghout geplaatst. Het gaat nou echt op een IJsselaakje lijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu komt het mooie werk! Lekker grutten aan de kleine dingen die het echt de "Door Gunst Verkregen" laten zijn. Dat gegrut leverde wel een pijnlijke ontdekking op.  De hele zomer voor niets gewerkt!!! Het stuurhuis bleek 10mm. te smal te zijn. Hieronder zie je, aan de linker kant een foto van drie stuurhuizen in drie verschillende maten. Rechts zie je de foto van het juiste stuurhuis, met de correcte afmetingen op het schip.

 

Ik geef toe. Echt mooi is het allemaal nog niet maar, vanaf nu krijgt de "Door Gunst Verkregen" zo af en toe een kleurtje.

 

 

 

En daar is ze dan in kleur. Dit is, voor mij, de mooiste periode van bouwen. Na het eindeloos schuren en plakken van de huidgangen komt nu de periode van het echt "aankleden" van het schip. Een heerlijke tijd van klein grutten. Er is nog een heleboel te doen.

 

 

De roef is helemaal klaar en het stuurhuis begint er al goed op te lijken. Op de rechter foto zie je de raampjes voor het licht in de roef. Een beginnetje met de luiken van het ruim is gemaakt.

 

 

Dit vindt ik het mooiste van het bouwen. Lekker klein pietepeuterig rommelen aan de kleine dingen. Hier zie je de stuurketting die uit het stuurhuis komt en langs een "draaischijfje" door het vrijboord naar het roer gaat. Het roer zelf moet ik nog even maken.

 

 

En daar is het roer, compleet met ketting, richting stuur in het stuurhuis.

 

 

 

Op de linker foto de mastvoet en de twee bolders in de reling. Op de rechter foto de reling en de achterste bolder. Zoals je ziet is de "aankleding" van de roef weer iets minder. Ik moet tocht weer het een en ander herstellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de linker foto de overbrenging van de zijschroef aan bakboord van het voordek.  Op de rechter foto de winch die de "zandbak" uit het ruim haalt. Bijde funties worden door een motor, onder het dek, geregeld.

 

 

 

 

Even iets heel anders. Om zo nauwkeurig mogelijk te bouwen heeft Ko, de eigenaar voor wie ik deze "Door Gunst Verkregen" bouw, me een heleboel foto's uitgeleend. Een ervan zie je hier links boven. Zo ziet de zandhapper er uit als hij net z'n zand heeft gelost. Mijn zandhappertje staat rechts in "geladen stand" en gaat naar boven naar de losplaats. Sorry, er had eigenlijk nog zand in moeten zitten.

De foto rechts, van mijn zandhappertje, is gemaakt door Martin. Een vriend die een heel goede camera en twee vastere handen heeft dan ik

 

We moeten haar nou maar eens wat verder optuigen. Hieronder zie je een foto van de mast met alle stagen. Verder zie je de blokken die boven in de mast zitten, om de giek en het mechaniek van de zandhapper te bedienen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen ik mijn 59e verjaardag vierde, heb ik de "Rust" even een beetje opgebouwd. Ik wilde mijn familie en mijn vrienden laten zien wat ik, in mijn knutselkamertje, in elkaar knutsel. Na de verjaardag weer gestript en weer verder aan het werk.

 

 

 

Het is al weer een hele tijd later. Ik heb, na het showen op mijn verjaardag, de "sierplanken" aan de zijkant van het schip gebouwd. De voorste planken zitten er op. Alleen de achterste plank moet nog even wachten. Die moet eerst voorzien worden van de naam van het schip.

 

 

 

Nu krijgen we een lastige periode van bouwen. Ik moet beide lieren en de ankerophanging maken. Dat heeft wel even een tijdje geduurd. Op de volgende drie foto's zie je een volledig afgebouwd voordek. Het ziet er, voor mij, best goed uit.

 

 

 

 

 

 

Het hele voordek is nu klaar. Alleen de schroefas en het liertje van de zijschroef moeten nog worden gebouwd. In de volgende vier foto's kan je zien hoe de zijschroef precies werkt.

 

 

 

Op de linker foto zie je een bruine halve cirkel. Daarin zit een groot wiel dat met een V-snaar door de motor wordt rondgedraaid. Zo wordt de kracht van de motor, die onder het voordek zit, over zijschroef en losinstallatie overgebracht. Tussen V-snaar en schroefas zit een mechaniek waarmee de schroefas verder naar buiten kan worden gezet. Je kunt de schroef in het water laten zakken door het kleine liertje op de rechter foto te bedienen. Het circulvormig stuk metaal, vlak voor de schroef zorgt er voor dat de schroef nooit het schip kan raken

 

 

 

Op de twee laatste foto's  kan je de schroef installatie vanaf voor of achterschip bekijken.

 

 

Als Ko op reis is van de ene demonstratie naar de andere dan doet hij dat altijd met een gestreken mast. Om toch goede verlichting te voeren staat er naast de mast een klein "vlaggemastje" met een toplicht. Ik heb dat mastje netjes nagebouwd en gemonteerd. In het mastje zijn drie vlaggetjes gehesen. De M(aarten), de D(e) en de G(oeij). Je moet toch ergens kunnen zie wie de "Door Gunst Verkregen" gebouwd heeft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eindelijk zand aan boord! De schipper en z'n maatje zijn druk aan het lossen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit zijn de laatste zes foto's. Die heb ik gemaakt toen het "Gunstje" echt helemaal af was. Ik heb me de afgelopen twee jaar ontzettend vermaakt met het bouwen van dit ijsselaakje. Ik zal haar binnenkort overdragen aan Ko. Een mooier huis kan ze niet krijgen!  Dat het me wat moeite kost om het "Gunstje" af te staan is niet vreemd. Ik ben namelijk toch wel een beetje gehecht geraakt aan dit scheepje.

Voorpagina